Projekat reforme lokalnih finansija II (RELOF2)

ARHIVA VESTI

 

 

 

 
 
   
 

 

 

 

 

 

UZ PODRŠKU RELOF OSMIŠLJEN PROGRAM GRADA UŽICA “UDRUŽIMO SE”

25. jul 2020.

 

Vlada Švajcarske podržala je program grada Užica „UDRUŽIMO SE” kroz tri svoja projekta - RELOF, Reforma poreza na imovinu i Swiss PRO.

Program, iniciran kroz studijsku putovanje u grad Rijeku u okviru RELOF projekta a potom i razvijen uz ekspertsku pomoć, podstiče građane da aktivno učestvuju u rešavanju problema lokalnih zajednica i razvija partnerske odnose između građana i lokalne samouprave. On podrazumeva da grad obezbedi finansiranje projekata koji građani odaberu, a da građani volonterskim radom ili kroz nefinansijsku podršku lokalnih privrednika doprinesu realizaciji ovih projekata. Na taj način omogućava se građanima da aktivno učestvuju u planiranju raspodele dela budžetskih sredstava, a istovremeno se podstiču vrednosti volontiranja i društveno odgovornog poslovanja u lokalnoj zajednici. Vlada Švajcarske je ovaj program pomogla i tokom realizacije putem projekta Reforma poreza na imovinu (MED II).

Za ovaj program grad Užice je nagrađen od strane Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za najbolju praksu u oblasti „Transparentnost i učešće javnosti“, a u cilju osnaživanja podrške, razvoja i primene principa dobre uprave.

Za „Užički program lokalnog partnerstva – UDRUŽIMO SE”, u 2019. godini iz gradskog budžeta izdvojeno je 5 miliona dinara, a preko 250 građana i njihovih predstavnika konsultovano je putem četiri javne debate i devet fokus grupa. Realizovano je 13 projekata uređenja javnog prostora u gradskoj i seoskim sredinama, uz finansijsku podršku grada od 500 hiljada dinara po pojedinačnom projektu.

„Ove godine iz gradskog budžeta, za ove namene, izdvojeno je 10 miliona dinara, pa su u odnosu na prošlu godinu bužetska sredstva duplirana. Program „Reforma poreza na imovinu” je obezbedio dodatno kofinansiranje od 3 miliona dinara. Na ovaj način ukupna raspoloživa sredstva za „UDRUŽIMO SE” u ovoj godini su 13 miliona dinara. Sredstva iz nagradnih fondova Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i programa Swiss PRO, u ukupnom iznosu od 2.260.000 dinara, usmerena su na dva projekta - rekonstrukciju „Malog parka” i dečije igralište na „Megdanu”, za koje je više od 3.700 Užičana glasalo on-line, što dodatno doprinosi većoj uključenosti građana u donošenje odluka, rekao je Miodrag Petković, član gradskog veća zadužen za finansije i izrazio zahvalnost projektima Vlade Švajcarske na podršci.

Dobra saradnja koju su Grad Užice i RELOF ostvarili u prethodnom periodu nastavljena je u okviru RELOF 2, uz čiju podršku ova lokalna samouprava razvija napredne i inovativne aktivnosti na poboljšanju upravljanja lokalnim finansijama.

-

 


 

 
Projekat Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2)

Deligradska 4, Beograd
Tel. + 381 (11) 365 10 46
office@lokalnefinansije.rs
www.lokalnefinansije.rs