Projekat reforme lokalnih finansija II (RELOF2)

ARHIVA VESTI

 

 

 

 
 
   
 

 

 

 

 

 

UZ PODRŠKU VLADE ŠVAJCARSKE I PROJEKTA RELOF2 DIGITALIZACIJA NADZORA NAD JAVNIM PREDUZEĆIMA

5. decembar 2019.

Projekat Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2) u saradnji sa Ministarstvom privrede i lokalnim samoupravama, a uz podršku Vlade Švajcarske, razvija informacioni sistema za praćenje i izveštavanje o rezultatima poslovanja javnih preduzeća. Plan je da od 2021. godine sva javna preduzeća, na lokalnom i nacionalnom nivou, izveštavaju svoje osnivače o rezultatima poslovanja uz pomoć ovog softvera.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas da je strateški cilj Ministarstva poboljšanje korporativnog upravljanja u javnim preduzećima kako bi ona ostvarivala bolje poslovne rezultate.

Stevanović je istakao da će tome doprineti i novi informacioni sistem za praćenje i izveštavanje o rezultatima poslovanja javnih preduzeća koji Ministarstvo privrede razvija sa projektom Reforma lokalnih finansija u Srbiji II (RELOF2) uz podršku Vlade Švajcarske.

On je na konferenciji „Korporativno upravljanje i digitalizacija nadzora nad javnim preduzećima“  rekao da su javna preduzeća značajan segment naše ekonomije, da rezultati u tom sektoru postoje, da su neki veliki izazovi rešeni, ali da ima prostora da se još dosta deluje.

„Sada imamo prostora u svakom smislu da budemo kreativni. Uvođenje korporativnih principa u sektor javnih preduzeća biće lep i kreativan izazov u kome ćemo sa zadovoljstvom da učestvujemo jer razumemo koliki je značaj uvođenja istih“, rekao je Stevanović.

Kako je dodao, na dobrom putu smo ukoliko hrabro i u što kraćem roku sve principe korporativnog upravljanja uvedemo i uključimo u rad javnih preduzeća.

Stevanović je istakao da se uvođenje korporativnog upravljanja bazira na dva ključna stuba - profesionalizaciju organa upravljanja i sistem praćenja, izveštavanja i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća.

Navodeći da su lokalne samouprave, kao osnivači, odgovorne za poslovanje svojih javnih preduzeća on je naveo da u Srbiji posluje 527 takvih preduzeća.

„Novi informacioni sistem omogućiće donosiocima odluka u lokalnim samoupravama brze i kvalitetne analize poslovanja njihovih javnih preduzeća što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka“, rekao je Stevanović.

Direktorka projekta RELOF2 Ana Jolović ocenila je da će novi informacioni sistem biti alat za praćenje rada i da će predstavljati dobru bazu i izradu različitih uporednih, sektorskih i teritorijalnih analiza koje će doprineti unapređenju zakonodavnog okvira za poslovanje javnih preduzeća.

Ona je objasnila da Projekat RELOF2 pruža tehničku i stručnu podršku u 17 lokalnih samouprava u oblasti nadzora nad lokalnim javnim preduzećima. Važno je istaći da su se ove lokalne samouprave same javile na javni poziv projekta i time iskazale volju i spremnost da unaprede nadzor nad javnim preduzećima. „To govori o jasnoj nameri ovih lokalnih samouprava da organizuju bolje pružanje usluga građanima i privredi“, istakla je Jolovićka.

Pomoćnica ministra privrede Dubravka Drakulić navodi da je Zakonom o javnim preduzećima iz 2016. uvedena obaveza da lokalna javna preduzeća dostavljaju osnivačima izveštaje o realizaciji godišnjeg, odnosno trogodišnjeg programa poslovanja, a da osnivač sačini informaciju o stepenu usklađenosti onoga što je planirano i ostvareno.

Drakulić navodi da je Ministarstvu privrede u prvoj godini uvođenja te novine, u periodu od 1. januara do 30. juna 2016. godine, tu informaciju dostavilo 55 jedinica lokalne samouprave, a ove godine za taj period 72 jedinice lokalne samouprave.

"Vidimo da se stanje popravilo, međutim, mi nećemo biti zadovoljni sve dok se sve jedinice lokalne samouprave ne ispunjavaju svoju obavezu.

Zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Priska Depnerig ističe da je dobra uprava od ključnog značaja za snažan lokalni razvoj, a kvalitetno upravljanje javnim finansijama gradi uverenje građana da se njihov novac koristi na pravi način i za javno dobro.

Navodi da u prvom projektu RELOF, koji je trajao od 2016-2019. godine, vlada Švajcarske podržala šest lokalnih samouprava, a da je sada uključeno više od 30.

Ekspert "RELOF2" projekta iz Hrvatske Darko Tipurić objašnjava da su u toj zemlji napravili projekte sertifikacije članova nadzornih odbora kako bi stručni ljudi mogli da upravljaju javnim preduzećima.

Ističe da se zemlje od Slovenije do Grčke i dalje suočavaju sa sličnim problemima kada su u pitanju upravljanje i nadzor nad javnim preduzećima.

Projekat Reforma lokalnih finansija II u Srbiji pomaže 33 lokalne samouprave i tri ministarstva, a podržava ga Vlada Švajcarske.

Projekat pruža podršku u unapređenju nadzora nad javnim preduzećima za 17 opština i gradova: Trstenik, Vrvanin, Vrnjacka Banja, Aleksinac, Sokobanja, Ražanj, Bečej, Žabalj, Ada, Čoka, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bogatić, LJubovija, Mali Zvornik, Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Kragujevac, Aranđelovac, Topola, Batočina, Knjaževac, Paraćin, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid i Užice.

 

 

 

-

 


 

 
Projekat Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2)

Deligradska 4, Beograd
Tel. + 381 (11) 365 10 46
office@lokalnefinansije.rs
www.lokalnefinansije.rs